Home » , , , » Gambar Asal Kapal Titanic

Gambar Asal Kapal Titanic

Written By puterablog1malaysia on Thursday | 9:50 AM

Salam semua..selamat malam...Di tengah malam ni admin nak kongsi sikit tentang sejarah lama...Petang tadi masa admin free time sebesar alam.Admin jalan la sorang-sorang dalam maya ni..Sorang-sorang je la..bukanye ada hantu pun nak serang admin dalam maya ni..hehehe..k la apa yang admin jumpa dalam 1 blogger ni ialah gambar asal kapal titanic..admin jumpa ni di dalam blog Billy Info .So admin rasa di sini.Admin patut kongsi bersama pengunjung-pengunjung blog admin kan & tolong link kan sekali dekat kawan-kawan blogger.Apa salahnya tolong kan. Lagipun sejak 2 3 hari ni admin asyik post entry pasal agama je.bengkak jugak kan kepala korang nak baca.Kapal titanic ni pada tahun 1912 .Awal lagi kan tapi teknologi diorang, korang xkagum kew? ehehehe... walaupun pada masa tu menggunakan kuasa wap(arang batu)..canggih kan pada tahun 1912 tu..Pada masa tu jugak kapal titanic ni merupakan kapal yang terbesar dalam dunia.hebat3x otak orang yang cipta pada masa tu. Ok la kat bawah ni dokumentasi asal kapal titanic sebelum di telan dek air laut yang masin [tenggelam la]..hu3x...

Titanic di Thompson Graving Dock
Ist Class Grand Staircase
Ist Class Gymnasium
Lawrence Beesly di dalam Gymnasium
RMS 'Olympic'dan 'Titanic'sebelah menyebelah
10 April 1912 ; Berlepas dari So'ton


Underway
Kipas Kapal. Dah dapat tahu kan beza kapal titanic ni dengan orang..
Titanic ketika dalam pembinaan
Titanic'Boilers
Enjin Kapal dari bahagian tepi
Titanic slides into the Lagan
Ditambat dengan tali pelabuhan
Titanic propeller shaft installation



Tiket Kapal Titanic Kelas 3

SOS yang dikirim Kapal Titanic ke Kotra Birma sebelum tenggelam

Fakta Ringkas

>RMS Titanic atau juga SS Titanic merupakan kapal yang kedua dari 3 kapal 
penumpang gergasi yang dibina bertujuan untuk memonopoli perniagaan perjalanan
trans-Atlantik

>Ia dimiliki oleh Syarikat White Star Line dan dibina di gudang kapal Harland dan Wolf. Ia merupakan kapal penumpang berkuasa wap terbesar di dunia ketika itu.

>Ketika pelayaran pertamanya, Titanic melanggar bongkah ais pada pukul 23.40 (waktu kapal),
iaitu pada 14 April 1912 dan tenggelam sekitar 2 jam 40 minit kemudian pukul 2.20 pagi.

>Semasa pelayaran, kapal ini membawa sejumlah 2227 penumpang.Sedangkan jumlah bot keselamatan yang ada hanya cukup untuk menyelamatkan sejumlah 1178 orang sahaja.

> Bencana ini mengorbankan 1517 orang dan dikenali sebagai bencana terhebat dalam sejarah dunia.



Recommend on Google