Home » , , , , , » Bagaimana Menetapkan Harga Design Anda?

Bagaimana Menetapkan Harga Design Anda?

Written By puterablog1malaysia on Monday | 12:25 AM

hahahaha...adakah anda salah seorang pembunuh pasaran???kikiki...
bagi menetapkan harga bagi freelance designer..kita jangan la terlampau membunuh harga pasaran 2. apa y aku dah lalui selama 3 tahun di dalam dunia graphic ni amat la mmbunuh aku..hahaha..mmbunuh bagi mengeluarkan idea2 y bernas & masok dlam minda semua orang.. Bila disebut pasal harga y aku letakan bagi 1 hasil kerja 2, aku lebih suka letak harga pada customer.Tahun per1 selepas abes study, aku dapat 1 job buat logo daripada syarikat dari kL..aku buat logo 2 dlam msa sebulan kot..aku buat banyak logo msa 2 untuk syarikt 2 mmbuat pilihan..syarikat 2 harus pilih 1 jew logo y aku buat dan harga mestila 1 jugk kan. :) pada mulanya confius jugk aku nak tetapkan 1 logo 2 brpe..so aku tnya2 la mmber n orang y dah lame cuburi dlam bidang ni..aku xnak serabut kepla dengan harga, aku mintk syarikat 2 sediakan harga sendiri, so diorang pilih 1 logo aku dengan harga RM150.00, 2 thun per1 tahun ke2 daripda syarikat sma jugk tpi dia buat u anak syarikatnya, syarikat construction, kli ke 2 buat logo 2 dia pilih logo aku dlam Rm350.00 2 thun ke2 serkng tahun ke3 dia suruh aku buat lagi..dia tubuhkan 1 syarikat n syarikat 2 Saraf Studio, aku buat dlam msa 1bulan lebh kot..aku xbnyak msa sngt nak mengadap kerja tepi ..so lama la jugk nak siap smpai 1bulan lebh 2..aku dlam confius y sma jugk..aku lebh suka customer y tetap harga.so dia ambik 1 logo y thun ke3 dengan harga Rm500.00, so aku pon on je la..bagi aku 5ratos 2 dah besar wo..ye la orang mcm aku ni xselalu sngat dpat peluang mmbabitkan wang ringgit ni but smpai sekrang aku xputus asa lagi mmrah otak ni smpai lembik u mencari idea2 y menarik..tdi msa aku search portfolio, aku jumpa 1 web y mmbabitkan harga hasil kerja seorang preka grafik & mengikut pasaran..aku share la dengan korang sekali..

Adakah anda ingin menceburkan diri dalam dunia freelancing?Tapi rasanya satu perkara yang bakal memeningkan kepala anda semua iaitu bagaimana nak menetapkan harga bagi kerja design anda itu. Pening dengan persaingan, pening dengan menetapkan harga siling bagi kerja design anda.

Ada beberapa kriteria sebenarnya yang anda perlu dititikberatkan untuk menetapkan harga ini iaitu:

1.Masa Bekerja

-masa bekerja anda adalah amat penting bagi anda untuk mengira kos yang terlibat semasa melakukan kerja-kerja design anda itu.Caranya amat mudah, cuma darabkan kos per jam dengan masa anda bekerja untuk menghabiskan kerja anda itu.

Contoh :

Masa Disiapkan – 5 jam

Kos 1 Jam bekerja – RM50

Jumlah – RM250

Mudah kan?

2.Kos Bahan

-Anda juga perlu mengira kos bahan yang terlibat semasa menyiapkan projek anda itu seperti kos Stock Photo,Kertas, dan lain-lain.Ini adalah amat penting demi menjaga kualiti kerja anda dari semasa ke semasa.

3.Kualiti Kerja

-Sebelum anda offer kerja anda kepada umum, campurkan kesemua kos di atas dan juga cuba bandingkan kualiti design anda dengan rakan-rakan atau pesaing anda. Bagaimanakah kualiti dan hasil kerja yang dihasilkan oleh anda? Jangan sesekali menetapkan harga sehingga membunuh pasaran kerana ianya akan menjejaskan dunia freelancing yang amat mencabar jika anda tersilap langkah.

1 Rakyat Bersuara:

  1. boleh tolong designkan satu logo utk kedai saya?

    ReplyDelete

Recommend on Google